Човекът, който обичал да спи

09.01.2008

Един човек много обичал да спи. Направо си умирал за сън. Да може, ще спи три дни и още ще иска. Толкова много му се спяло.
Една вечер имал гости и пили до късно. Човекът бил много уморен и се надявал да спи до късно на другия ден. Гостите си тръгнали, човекът оправил спалнята и си легнал. Точно се унесъл и на вратата звъннали гостите, че си били забравили чадъра. Дал им го и пак си легнал.
Леглото едва се затоплило, човекът задрямал и навън на някаква кола завила алармата. Яко виела, а собственикът спял дълбоко и не ставал да я спре. Нашият приятел излязъл на терасата да изпуши една цигара, докато онзи спре алармата. Легнал си пак, вече се разсъмвало, но на него много му се спяло. Засънувал сладки сънища.
Зазвънял будилникът. Човекът се пресегнал, спрял будилника и се обърнал на другата страна да спи. Децата се събудили и се покатерили върху него да му кажат добро утро. Казал им добро утро и поискал да го оставят поне малко да поспи. Те го оставили и отишли да играят в кухнята.
Човекът се унесъл пак и се стреснал от някакъв трясък. Децата счупили оцета и се развикали “Тате, тате, той го направи!” и се заскубали едно друго. Станал той, ударил им по един шамар, събрал стъклата, забърсал оцета и пак си легнал. След десет минути на вратата се позвънило. Касиерката на входа искала двайсет лева за чистачката и за асансьора. Дал й парите и пак си легнал.
Клепачите му залепвали, когато замирисало на изгоряло. Съседката забравила млякото на котлона и отишла на магазина. Угасили пожара и човекът пак си легнал. Много му се искало най-после да го оставят на мира да се наспи.
Върнала се жена му от село. Вдигнала му скандал, че само спи и никаква работа не върши. Той не разбирал какво му говорела. Много искал да се наспи.
Отишъл си пак в леглото, завил се презглава и заспал завинаги.
Алилуйя.

3 Comments About “Човекът, който обичал да спи”

  1. Los says:

    Napisanoto e dosta semplo…Zashto ne se probvate da pravite neshto drugo, vmesto da tormozite nas i dumite?

  2. Оценявам съвета. От утре почвам да пиша на маймуница.

    М-)

  3. maria says:

    🙂 Много сладък текст, наистина, толкова семпло и вълнуващо, че се напикаваш от смях:) Отивам да видя какво има още за четене!:)

Leave a Comment